0

Б ългария праща свои войници в Косово. Те са част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО.

В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград.

Българската армия продължава да изпълнява отговорно и професионално държавната политика по отношение на приноса ни към стабилността и спокойствието на Западните Балкани, заяви адмирал Евтимов. Поредният контингент, който заминава за Косово, е сформиран четири дни след получаването на заповедта:

"Заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта. Вторник изпращаме контингента – над 100 военнослужещи, мотивирани, готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията".

.

 .
Кети Тренчева / БНР

Въпреки че силите на НАТО в Косово са редуцирани от 50 000 на 5000 към момента, обстановката по сигурността остава напрегната със запазващ се потенциал за ново ескалиране на напрежението в северната част на страната. Но няма преки заплахи за дейността на българските военнослужещи, категорични са командирите на българския контингент, който към момента наброява 300 военнослужещи:

"Засега има около 5000 души в Косово, което мисля, че е достатъчно към настоящия момент".

*Източник: БНР