0

Н ад 1500 ученици годишно отсвирват матурите и не се явяват дори да са били допуснати до изпита.

Това показва статистиката на Министерството на образованието и науката, а проверка на „Телеграф“ показа, че сред основните причини са ранното забременяване при момичетата и намирането на нискоквалифицирана работа, включително и в чужбина, при момчетата зрелостници.

Служители от двете училища в пловдивския квартал „Столипиново“ коментираха, че не е новост техни възпитаници да тръгнат още в началото на пролетта заедно със семействата си на гурбет и да не успеят да се дипломират. „Това е практика и при по-малките, които пък остават на поправителни изпити. Като цяло обаче случаите при нас намаляват“, коментира учител, пожелал да остане анонимен.

На по-късен етап те все по-често решават, че трябва да си вземат дипломата за средно образование и се стига до ситуации, при които млади родители зубрят с бебета на ръце, за да изкарат тройка, явявайки се със следващите випуски. За такива случаи разказаха пред „Телеграф“ учители и директори на училища в различни области от страната.

Изискване

Според действащата нормативна уредба в системата на образованието до явяване на държавни зрелостни изпити (ДЗИ) се допускат ученици, които успешно са завършили 12-и клас. Няма ограничение на възраст и на брой изпитни сесии. Реално матурите всяка година се прилагат в две сесии – през май и през август. И на двете се явяват само зрелостници, които до момента не са полагали изпити, и основно - имат слаб резултат при предходно явяване или явявания. „Случва се често до 18-19-годишните зад чиновете да сядат и по-големи с по 5-6 години батковци и каки. Случаите обаче не са фрапиращи. Общо взето за първия модул от тестовете не е сложно да се подготви човек, а правилното му решаване гарантира тройка и диплома“, коментира пред „Телеграф“ учителят Георги Симеонов.

Практика

Практиката показва, че по-често не самият зрелостен изпит създава основната трудност, а успешното завършване на 12-и клас. „Аз имах двойка по химия, защото не бях влизал в часовете. Оставиха ме на поправителен, но тогава въобще не ми пукаше. Празнувах си бала и със семейството, и с класа. След това започнах работа, даже я смених с друга. Никъде не са ми искали диплом за средно образование. Работех в склад и куриерска фирма. В крайна сметка обаче си казах, че няма как да се оставя без документ за завършено средно. Говорих с учителката, прочетох това-онова и се явих на изпита. Взех го и сега през май ще мога да се явя и на матура. Зубря и за нея“, разказва 25-годишният Калоян Тодоров от столична професионална гимназия.

Възможност

От министерството на образованието уточниха пред „Телеграф“, че е възможно в една учебна година да се явиш и успешно да положиш само един ДЗИ, а на следваща сесия през друга учебна година да издържиш и втората задължителна матура. Според предоставената от ведомството статистика на последните държавни зрелостни изпити през месец май 1761 ученици (въпреки че са били допуснати) не са се явили на изпита по БЕЛ, а 444 - на втория изпит – по профилиращи предмети. На сесията през август неявилите се по БЕЛ са 1528, а на втория изпит – 418. Няма точни данни дали и в какъв момент неявилите се ще поискат все пак да седнат до следващите випуски и да положат изпитите.

Минало

„Преди години съм изпитвал и 50-годишни, които са се присетили, че трябва да си вземат дипломата. Тогава обаче бяха други времена и имаше и други изисквания. Без диплома за средно нямаше как да ти дадат книжка и да започнеш работа в градския транспорт“, коментира дългогодишният преподавател и автомобилен инструктор Румен Георгиев, който в момента е част от екипа на столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“. „Сега наблюдавам, че няма много по-големи от абитуриентите, които се явяват допълнително. Има различни лични причини, поради които са пропуснали да направят това заедно със своя випуск. Някои са станали семейни, други са имали здравословен проблем или просто в последната година са решили, че вече са научили достатъчно, за да ходят редовно на училище, а впоследствие са осъзнали грешката и са тръгнали да я поправят“, добави Георгиев.

Записват и в университет без успешно положен ДЗИ

Има случаи, при които без успешно положен зрелостен изпит записват и в университети, свидетелства пред „Телеграф“ дългогодишен преподавател. „Искат им само да попълнят декларация и ги ангажират със срок да предоставят документ за успешно положен изпит, а това може да е с месеци по-късно. Какви ли не случаи има. Особено при този модел на финансиране спрямо броя на студентите“, разказа Роман Братоев. „Не е никаква тайна, че достъпът до висше училище е по-лесен, отколкото до детска градина. Сега с премахването на таксите в държавната поръчка това ще е още по-очевидно“, добави учителят.