0

С напредването на месец февруари времето ще се определя от средиземноморски топли въздушни маси и ще е с параметри, по-близки до раннопролетните. Температурите ще са далеч над сезонните нива и без резки аномалии, а валежите -  от дъжд в ниската част от страната.

Първата пълна февруарска седмица започва с динамична рехава облачност и много слънце. Ще е топло с температури между 15 и 20 градуса. Вятърът в понеделник ще е западен и със силни следобедни пориви в северната половина на страната – със скорост до 80-90 километра в час (в Централна Стара планина – над 100 км/ч.).

Във вторник вятърът значително ще отслабне. Облачността ще остане с чести разкъсвания до слънчево време. Температурите с леки колебания ще са почти без промяна. И в двата дни – понеделник и вторник в обичайно най-топлите райони у нас е възможно термометрите локално да скочат малко над 20 градуса – до 22-23.

До края на текущата седмица следобедите ще са топли с температури между 13 и 18 градуса. Сряда-четвъртък облаците ще са по-плътни, но валежи несе очакват. Ще се усеща топъл вятър от Юг-Югозапад. В края на седмицата дните ще са слънчеви с предпоставки за мъгли в ранните часове.

Около Деня на виното и любовта, в периода 12-14 февруари, се очаква преминаване на средиземноморско смущение с валежи. В ниската част на страната те ще са от дъжд с възможна оскъдна гръмотевична активност, само по най-високите планински масиви ще превали сняг. Около средата на февруари облачността ще е по-значителна с потенциал за слаби локални валежи. Ще последват 2-3 по-хладни дни с дневни температури между 8 и 13 градуса.