0

О чаквам пълна подкрепа от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство", заяви кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски, след като представи предложения от него състав на кабинет и връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев.

“Част от тези лица може би няма да бъдат познати на широката общественост. Причината е, че това са хора, които са високи професионалисти от своите области. Всички те са минавали през различни стъпала и са били на високи управленски нива, така че имат значителен опит. Всички са без ярка политическа окраска и без ярка партийна принадлежност. Това са едни наистина работещи експерти, които, ако имат възможност да заработят заедно, ще изведат България от кризата. Всички имена съм ги избрал независимо и по съвест”, заяви след срещата проф. Габровски. 

Той бе категоричен: “Няма време! Тук не става дума за абстрактна криза. По редица изключително важни въпроси за държавата, решение трябва да се вземат в следващите месеци. Влезем ли в каскада от нови предсрочни избори, ние със сигурност ще загубим. Няма как без работещ парламент тези решения да бъдат вземани и България да продължи напред”. 

“Ако изпуснем този срок, голяма част от  тези проблеми няма да могат да бъдат решавани за дълъг период от време. Ще изгубим достъп до средствата, ще имаме изключителни репутационни щети. Време е да се обединим около работещи и ясни концепции”, допълни той. 

По думите му има 7 точки, около които могат да се обединят партиите. “Само една политическа сила има нещо против”, каза Габровски. 

“Тези точки са добре приети от всяка една от политическите сили. Те са от значение за избирателите на политическите сили, те са добри за хората, които не са се явили да гласуват на избори. Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили”, допълни още кандидат-премиерът. 

Кандидат-премиерът отказа да даде срок на своя проектокабинет. Той бе категоричен, че ако не бъде съставен кабинет с първия мандат, страната ни ще влезе в нова поредица от избори следващата година.

“За мен третият мандат не е опция. За него остават съществени неясноти на кого ще бъде връчен и как. Третият мандат ще създаде условия да се говори за задкулисни договорки и договорки между партиите. Потенциалният старт на правителство с третия мандат може да бъде обременено от неща, с които аз не искам името ми да се свързва”, заяви той. 

“Гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарна зала. Той имаше пълната ни подкрепа да прави своя свободен избор на професионалисти. ГЕРБ направи своя избор да постави интереса на държавата над партийния. Народното събрание традиционно е арена на сблъсък. Хората искат консенсус, искат да свършим работа”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.