0

П ият ли авиаторите и моряците алкохол по време на работа? Нито един пилот, стюардеса, капитан на кораб или моряк не е бил хванат след употреба на алкохол или наркотици по време на работа. Това сочат данни, предоставени на „Телеграф“ от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, и двете под шапката на транспортното министерство. Данните са за периода от началото на 2023 г. досега. Същевременно само за последното денонощие от Пътна полиция са хванали 10 пияни и 19 дрогирани шофьори. 

Контрол

Употребата на алкохол и психотропни вещества на територията на летищата се контролира от летищните оператори, обясниха за „Телеграф“ от ГДГВА. Летищните оператори, както и авиокомпаниите, непрекъснато тестват персонала на летището и този на борда. В задълженията на администрацията е да следи как се прилага този контрол и какви процедури са предвидени. При инспекции на летището и на самолетите обаче от администрацията често на случаен принцип извършват проверки. При подаден сигнал се извършват и извънредни проверки. През 2023 г. до момента са направени около 110 теста за алкохол и 30 теста за психоактивни вещества, като няма отчетени положителни резултати. По закон глобата за пиян или дрогиран авиационен служител е от 3000 до 10 000 лева.

Стриктни

Стриктни в спазването на правилата се оказват и морските вълци, сочат данните на ИАМА. От началото на 2023 г. досега служители на районните дирекции на агенцията във Варна, Бургас, Русе и Лом са проверили вахтените членове на екипажите на общо 138 кораба. Не са установени положителни проби. Наказанията при моряците са 200 лв. глоба и шест месеца на сушата за първо нарушение. 500 лв. и една година на сушата пък е санкцията за второ прегрешение.