0

П резидентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Играта с времето не може да е тактическа игра на държавния глава. Това каза в ефира на NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков. От коалицията се надяват изобщо да няма следващ главен прокурор, но ако все пак фигурата остане, то наследникът на Гешев трябва да бъде избран от следващия състав на ВСС.

Самият той не бил доволен от настоящия състав на Съвета. „Знаем как в последните две години не предприемаха никакви действия, сега предприеха бързи такива. Това, че има добър резултат от вчера не ми дава комфорт, че този ВСС може да върши работата си, както трябва. Бихме се радвали конституционните промени да се случват максимално бързо и да движим България напред”, каза Петков.

Той подчерта, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

„Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по ПВУ. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес”, заяви Петков.

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята съпредседателят на ПП.

Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков.  

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков каза, че от ПП-ДБ тази седмица предлагат в парламента да се направи комисия.

„Тя да не заседава дълго, но да покаже какво се е случило. В моя случай, например, прокуратурата е открила производството две години, след като го е затворила. Какво се е случило през тези две години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”. Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види дали прокурорите не са ги използвали за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисията", каза Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за дискусиите по Конституцията.

„Отваряме широко дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият начин систематично България да напредне”, смята Петков.

„Това правителство ще управлява дотогава, докато има 121 депутати да го подкрепят и се движи в правилната посока. Никой не може да избяга от собствената си отговорност. Всички ние носим отговорност. Надявам се, с подкрепата от ГЕРБ, да продължим с реални реформи”, коментира още Петков.

По темата „Бюджет” съпредседателят на ПП каза, че ще има увеличение на пенсиите и доходите ще продължават да растат. Ще бъдат съкратени излишните разходи в министерствата и публичните предприятия.

Следващата стъпка е назначаване на областни управители. В понеделник всички настоящи подадоха оставки.

„С ГЕРБ решихме, че няма да слагаме политически лица, ще бъдат общественици. Търсим най-добрите кандидати по области”, каза Петков.

Според него следващата голяма реформа, която трябва да бъде направена, е в службите.

„Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание, с помощта на правителството. Парламентът е правилният орган за това, а не президентът. ДАНС е първата и най-важната служба, от която да започне тази промяна”, категоричен е съпредседателят на ПП.