0

Х ристиян Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това обяви пред журналисти  министърът на външните работи Николай Милков. Той и дипломат номер 1 на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития българин, който е настанен във ВМА. 

"Видяхме едно момче, което е пострадало заради идеите си. Това е един мъж с кауза, който я защитава. Но като министър съм тук заради друго - да дадем посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и други подобни с цялата строгост на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насие. Тук съм и за да кажа НЕ на възраждането на тези черни традиции, които исторически се свързват с Македония - на палежи, на стрелби и насилие над хора. Такива неща нямат място в Европа. Затова България няма да отстъпи от защита на правата на нашата общност там, те са хора с достойнство", посочи министър Милков. 

БГНЕС

По думите му нещата не вървят добре и има ескалация. 

„Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо", заяви Османи. 

"Отговарям за работата на институциите и правителството и ви уверявам, че институциите ще направят всичко възможно, за да създадат атмосфера на нула толерантност към провокациите и насилието срещу, която и да била общност в РС Македония заради нейната идентичност. Това мога да го кажа от името на държавата", каза Османи.

Християн Пендиков остава в тежко, но стабилно състояние, след като в четвъртък трима души го нападнаха пред ресторант в Охрид. Заподозреният за нападението Илия Спаески е арестуван за 30 дни. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя. Пред NOVA приятели на Християн заявиха, че се страхуват да говорят за случая, тъй като в Охрид има сериозни антибългарски настроения.