0

А рхеолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица, съобщиха от Историческия музей. При проучвания на средновековния град Вердица са разкрити значителни части от стенописи на черква, разположена извън крепостните стени. Най-добре те са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от права фигура на светец или монах, пострадал за християнската вяра.

Иманярски посегателства са довели до значителното унищожение на този паметник от края на XII-XIII век, посочват от културната институция.

Археологическите проучвания на средновековната крепост-град Вердица започнаха през септември и се финансират от община Твърдица и Министерството на културата по проект на музея за проучване и полева консервация. Целта на разкопките през 2022 г. е пълното разкриване на останките от църква и уточняване на плана й.

Крепостта се намира в местността Градището, където са открити останки от крепостни стени и сгради от периода IV-XIV век. Във византийските извори те са отразени с името "Вердица".

Исторически музей - Твърдица