0

Г азовата връзка между България и Гърция получи Акт 16. Всички необходими документи бяха събрани в последните дни с помощта на държавата и подадени към ДНСК.

Има издадено разрешение за ползване на газовата връзка с Гърция, обяви на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

По-рано председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че след излизането на Акт 16 още на следващия ден ще бъде изготвен съответният доклад и в петък КЕВР има готовност да обсъди и финалните решения, които са необходими, за да може на 1 октомври, събота, интерконекторът да бъде открит официално.

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева изрази благодарност към КЕВР и служебното правителство за направеното за успешен старт на интерконектора на 1 октомври. Тя потвърди, че пускането в експлоатация на новата газова връзка с Гърция ще понижи цената на синьото гориво у нас. Видно е и от цената, която заявяваме (с над 30% по-ниска за октомври) какъв е ефектът върху бизнеса и върху потребителите, каза Златева. 

Официалното откриване на газовата връзка ще се състои в НДК в събота. Президентът Румен Радев е поканил на церемонията президентите на Сърбия, Република Северна Македония и Азербайджан - Александър Вучич, Стево Пендаровски и Илхам Алиев и премиерите на Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Николае Чука.

На събитието ще присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Работата на газопровода ще започне с природен газ от Азербайджан, но от края на 2023 г. по него ще се пренасят и значителни количества от терминала за втечнен природен газ в Александруполис, изграждането на който официално започна през май.