0

С толичният общински съвет избра Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен председател. Кандидатурата му получи подкрепата на 47 общински съветници.

"Това е временно техническо решение до последната седмица на юли. Това, което се демонстрира днес, е отговорност. Благодарим на всички, които направиха крачка встрани. За нас е много важно, че се постигна този компромис", коментира пред медиите Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

"Твърдо седим зад тезата, че това е временно решение. Политическо мнозинство в СОС няма, има широко споразумение за подкрепа на конкретна фигура, нищо друго на масата на преговорите не е обсъждано. Ние имаме категорична позиция, че оставяме опозиция, за да търсим най-добрите решения за града", заяви Антон Хекимян от ГЕРБ.

Иван Таков от БСП заяви, че решението не е лесно, но съветът трябва да заработи, тъй като градът е блокиран.

"Надявам се разумът днес да вземе връх и да започнем да си говорим в залата, а не пред медиите. Всякакви неща от сорта, че има съглашателство или сглобки е манипулация. Взели сме едно решение, което не е лесно, но съветът трябва да заработи, защото градът е блокиран", каза той.

За да бъде избран за председател на Столичния общински съвет, Петров трябва да получи гласовете на 31 съветници от 61-местния градски парламент.