0

У стройство за контрол на скоростта е монтирано на опасно кръстовище в Попово. Камерата е позиционирана на главния път Попово – Бяла, при кръстовището с третокласния път Разград – Попово. Съоръжението ще следи за спазване на нормативната уредба по отношение превишаване на максимално допустимата скорост на моторните превозни средства в участъка, каза за БТА главен инспектор Мартин Стоянов - временно преназначен на длъжността началник на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище.

БТА

По думите му, поставеното към момента устройство е от стационарно преносим тип. Монтирано е вчера, като през деня са правени тестови замервания. Вече се осъществява регулярен контрол. Идеята е по този начин да се обезопаси максимално мястото, познато в Попово като Медовинското кръстовище.

Новото устройство е поставено със съдействието на общински съветници и Община Попово и след разрешение от страна на Областното пътно управление, което стопанисва пътя.

За повишаване обезопасеността на участъка настояваха граждани на Попово след пореден инцидент, взел човешка жертва. Инициирана беше подписка с искане за поставяне на т.нар. шумна маркировка и монтиране на стационарна камера. През септември бяха въведени допълнителни ограничителни скоростта мерки. Предстои върху разделителната ивица в участъка да се положат и гъвкави ограничителни колчета.

През 2023 г. кръстовището е било регистрирано като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия, след като там са възникнали три тежки инцидента, при които един човек е загинал, а други трима са били ранени, посочи гл. инсп. Стоянов. По думите му, тази година в участъка до момента има един случай, за съжаление с фатален за водача изход.