0

М инистърът на културата Найден Тодоров купи своята книга „Полъх от ангели“ и я подари на премиера Гълъб Донев с автограф, за което разказа пред „Телеграф“. Това се случи при откриването на пролетния панаир на книгата край НДК в столицата. Премиер и министър заедно откриха панаира. Докато се разхождат из шатрите на издателствата, Найден Тодоров забелязва своята книга с разкази „Полъх от ангели“. И понеже отдавна е изчерпал рекламните бройки за автографи, изважда кредитната си карта и закупува от щанда книгата. След това я разписва и подава на премиера.

Изчезване

„Не мога да си представя в съвременното общество какво би се случило, ако изчезнат книгите. Както казах и на откриването, чрез книгата се популяризира душата на автора. Книгите може и да не променят света директно, но променят хората. Трябва да се чете и нека колкото се може повече хора да четат книги, имаме нужда от това. Четете и подарявайте книги – те са нашето бъдеще“, заяви министърът на културата Найден Тодоров пред „Телеграф“.

Гълъб

Премиерът Гълъб Донев направи няколко пъти заигравка с името си при откриването. „Може да се казвам Гълъб, но нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Да си грамотен човек, е проява на себеуважение. Граматиката на един език е неговата конституция – трябва да се спазва без своеволия и отклонения от правилата. Да разбираш какво четеш, да си критичен, е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени“, обърна се към всички премиерът Донев.


Цялата тази седмица пред НДК на площ от 1500 кв.м са разположени над 60 шатри, където се помещават 144 издателства. Те представят над 14 000 книги. Асоциация Българска книга съобщи, че става въпрос за рекорден брой участници. 

Читателите ще могат да се срещнат със значими имена в литературата като носителя на наградата „Букър“ Георги Господинов, автора на романа на годината „Хагабула“ Тодор Тодоров, Маргарита Петкова, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Иван Раденков, Бойка Асиова, Камелия Кучер, Иванка Могилска, Емануил Видински, Цветозар Цаков и др.