0

Ч етирима служители на БДЖ са били дисциплинарно санкционирани от ръководството заради допускане на нарушения във връзка с движението на влаковете с отворени врати.

Това съобщиха от държавния пътнически жп превозвач за „Телеграф“ във връзка с пресен инцидент на гара Ямбол.

В публикувано в социалните мрежи видео се вижда как влакът Бургас-София потегля, а пътничка, която дотогава пуши цигара на перона, започва да тича след него. В един момент тя успява да се хване за дръжка на вагона, но се спъва и пада. По чудо влакът не я удря, а жената успява да се скатае между вагона и перона, докато композицията отново спира.

Практика

„Това не се случва за първи път. По принцип вагоните са проектирани да се самозатварят и блокират при 5 км/ч., както и да се затварят от служителите посредством "каре", което е инсталирано до всяка врата. Обаче при експлоатацията на тези вагони в БДЖ затварянето от служителите никога не е поддържано изправно и не е работило, особено на вагоните 74-та серия“, обясни жп експертът Варужан Апелян.

Според него дори след възстановяване на блокировките на много вагони са демонтирани буталата, които затварят автоматично вратите, а кабелите за управление на вратите са в неизправност или липсващи.

Реалност

Според коментиращи в социалните мрежи обаче отговорността е основно на пътниците, които решават да се качват или слизат в движение. „За 1 минута престой на гара колко врати може да затвори един кондуктор“, реторично пита потребител. „В правилника пише, че превозният персонал отговаря за вратите, но как превозна бригада от двама души може да следи влак с 15 врати, когато самият пътник решава да ги отвори?“, пита друг пътник.