0

Н ационалната агенция за приходите събра 600 000 лева постъпления след проверка на подадени сигнали за укриване на данъци и осигуровки.
Това съобщи шефът на агенцията Румен Спецов пред NOVA. Средствата са събрани през тази година, при това подалите сигналите не са получили никакво поощрение от НАП, действали са само по съвест. От началото на 2023-та приходната агенция е получила над 4500 сигнала за различни нарушения - неиздаване на касови бележки, укриване на доходи от наеми и т.н. Така шефът на НАП защити идеята за донос-бонус, която предстои да се разгледа на второ четене в парламента. Благодарение на тази практика в САЩ са събрани 7 млрд. долара приходи, посочи Спецов.

Идеи

Той защити и другите идеи за изсветляване на икономиката, като неплащане при неиздаване на фискален бон и данък върху бакшишите, който пък ще помогне да излиза коректно касовата наличност в ресторантите. Неплащането при липса на касов бон пък е мярка, която дава добри резултати в Румъния и Гърция.


НАП ще продължи да продава автомобили, отнети от пияни и дрогирани шофьори, защото това й е вменено по закон. Надявам се да има ефект от тези търгове, защото това, което се случва по пътищата, е недопустимо, каза Спецов. Той се надява, че след като се продадат първите автомобили, останалите шофьори ще внимават.

Проверки

Спецов коментира и проверките на известни личности. По думите му за периода, за който Васил Божков е проверяван, той няма задължения. По отношение на Барселонагейт са установени задължени лица, които са обложени. Имало и лице, което не е местно за България и информацията за него е подадена на съответните чужди служби. “Лукойл” няма неплатени задължения към НАП, компанията се проверява постоянно, увери Спецов. Приходната агенция ще провери и Бългaрския футболен съюз. Очаквам всичко да е наред, когато проверките приключат, ще изнесем резултатите, каза Спецов.
Само трима от 2000 проверени българи с имоти в Гърция не са могли да защитят произхода на средствата си. При имотите в Дубай не е имало проблеми.
НАП не изпълнява политически поръчки, категоричен е Спецов. Никога Асен Василев не ми се е обаждал да ми дава указания кого са проверявам, заяви той.