0

П роектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ "Подкрепа". Това обяви в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени трите проекта за държавен бюджет за 2023 г., за бюджет на здравната каса за 2023 г. и на държавното обществено осигуряване за 2023 г.

Проектът за бюджета на здравната каса не постигна единодушна подкрепа, като от Българската търговско промишлена палата (БТПП) се въздържаха. Единодушна подкрепа не постигна и проектът за бюджет за държавното обществено осигуряване. 

Възражения

Шест организации подкрепиха бюджета на здравната каса, пет от седем подкрепиха бюджета на държавното обществено осигуряване и шест – държавния бюджет, обобщи финансовият министър Асен Василев. Василев каза, че се запазват социалните плащания и политиката по доходите на служебния кабинет, която по думите му е надградена там, където има недостиг.

Българската стопанска камара (БСК) подкрепи принципно и трите законопроекта, каза Добри Митрев от камарата. Никой не иска изненади – както работодателите, така и работещите, посочи той. Всички се обединихме около мнението, че това не са идеалните бюджети, но в кратките срокове не можеше да се очакват и сериозни реформи до края на годината, добави още Митрев.

Добрата новина за бизнеса е, че получихме уверение, че 3% дефицит няма да бъде постигнат чрез задържане на средства към бизнеса, било то под формата на забавяне на плащания по обществени поръчки или задържан ДДС, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Заплати

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепи бюджета на НЗОК с аргументи, че има увеличение на парите за здраве и получихме уверение от финансовия министър, че със средствата ще се постигнат минималните равнища по колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров. Той уточни, че целта е 1500 лв. заплата за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар до края на тази година. Димитров посочи, че КНСБ подкрепя бюджета на държавното обществено осигуряване „с известна тревога“ относно необходимостта от укрепване на пенсионния модел.

Искания

Причините да не подкрепим бюджета на държавното обществено осигуряване е, че липсват средства за увеличаване заплатите на работещите в Националния осигурителен институт, каза Иоанис Партениотис, вицепрезидент на Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Той посочи също, че не подкрепят проекта за държавен бюджет, като основната причина е замразяване на МРЗ.

Васил Велев каза, че директивата за адекватни минимални работни заплати предвижда поне веднъж на две години да се преразглежда дали размерът на минималната заплата е адекватен. Инфлацията рязко се забавя, посочи той и припомни, че от 1 януари тази година МРЗ е била увеличена. Според Велев няма неотложна необходимост за нейното повишаване в средата на годината.