0

Д о напрежение и изправяне на полицията в София на нокти се стигна, заради Луковмарш, който бе спрян със заповед на кмета на София. Тя е издадена след като от полицията е получено уведомление до Васил Терзиев, че в района на НДК се събират хора за траурно шествие в памет на генерал Луков.

Според участващите в шествието такава заповед е издадена и от предишния кмет на София, но е паднала в съда. По-рано те направиха шествие срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор, за което имаха позволение, предаде БНТ.

Т.нар. марш на толерантността започна от площад Св. Неделя. Участниците в шествието носеха снимки с убити от комунистически режим генерали и общественици, нямаха право да носят забранени знаци. Не беше позволено да скандират името на генерал Христо Луков. От Българския национален съюз отново ще съдят общината заради възпрепятстването на Луковмарш.

"Защо не жалят за пореден път да изпълняват решения на съда, решения които казват, че тя нямат право да забраняват", каза Пламен Димитров от Българският национален съюз.

Събралите се на шествието срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор искат да бъдат премахнати всички комунистически паметници. В 17:00 привържениците на генерал Христо Луков все пак се събраха за шествието в негова памет.

Полицаите не допуснаха провеждането на Луков марш, те обградиха хората, които се бяха събрали на пилоните, а след това пропускаха малки групи по 5 човека и ги ескортираха.

"Очевидно пречи на някой и очевидно тази държава се управлява още от комунисти", заяви Звездомир Андронов.

Церемонията пред къщата на генерала се състоя отново под засилено полицейско присъствие. По-рано през деня се проведе и контра събитие под Надслов- без нацисти по улиците!

"Искам да защитавам правата на всеки човек да съществува", каза един от участниците в шествието.

Освен против "Луковмарш", събралите се на езерото Ариана се обявиха и против хомофобията, фашизма и сексизма .