0

Ш ефът няма право да ни иска да върнем на фирмата електронните ваучери за храна, ако напуснем работа или ни прекратят по друг повод трудовото правоотношение.

Изричен текст за това е предвиден в проект за промени в наредба 7, с който се уреждат въпросите по издаване на електронните ваучери.

Проектът е пуснат за обществено обсъждане от финансовото министерство на сайта му.

В него е записано, че работодателят няма право да изисква връщане на зареден ваучер за храна на електронен носител от наето лице, в случай на прекратяване на трудовото правоотношение.

В досегашната наредба, която обаче е само за ваучерите на хартия, подобен изричен текст не фигурира.

Разходи

Ще бъде забранено и фирмата да прехвърля към работниците и служителите си разходите по договора с оператора за издаване на електронните ваучери. Шефовете ни няма и да могат да получават информация за трансакциите, направени от нас.

Както „Телеграф“ писа, предвижда се от 1 януари 2024 г. да има 6-месечен преходен период, при който ще се приемат и ваучери на хартия, и такива на електронен носител. От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат само електронни.

И при тях, както е и сега при хартиените, се запазва ограничението да не могат да служат за закупуване на вино, спиртни напитки, бира и тютюневи изделия.

Компании

На месечна база над 700 000 служители в цялата страна получават ваучери за храна. Около 20 000 са работодателите, които ги предоставят. Работодателите поръчват ваучерите на операторите, които ги доставят ежемесечно, отпечатани на хартия. След като ги получат, служителите могат да ги използват в широка мрежа от около 10 000 търговски обекта в момента - супермаркети, малки семейни магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и др.

С тях обаче могат да купят само храна и хранителни стоки.