0

П ловдивски затворник поиска 35 000 обезщетение, заради неприятния си престой зад решетките. В исковата си молба пандизчията посочил, че 15 000 лв. се отнасят до пребиваването му в килия в Затвора, 5 000 лв. - за престоя му в затворническото общежитие "Хеброс", а последните 15 бона от иска - за престой в затворническо общежитие в Смолян.

Мъжът се оплакал, че бил поставен в неблагоприятни условия за изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“. В обстоятелствената част на иска сочи за пренаселеност; липса на постоянен достъп до течаща топла вода, наличие на мухъл, тъй като изпраните дрехи се сушели в спалните помещения. Не останал доволен и че трябвало да съжителства в една килия с гризачи, хлебарки и дървеници,. 

В крайна сметка магистратите са одобрили частично иска на затворника. Доказани са единствено твърденията му за пренаселеност на килиите. Относно престоя му в Затвора, съдът му е присъдил обезщетение в размер на 2848 лв., а за този в затворническото общежитие в града под тепетата - 216 лв. За пребиваването му в Смолян магистратите отхвърлят изцяло иска. Така пандизчията получава малко над 3000 лв. от исканите 35 000 лв.