0

Н ашествие на мечки в Габровско. Опасните хищници слизат в населени места, появяват се и пред деца, съобщава NOVA. Отговорните институции не могат да намерят решение на проблема. Жителите на четири населени места в района на Габрово настояват за адекватни действия.

Те разказаха за множество посегателствата от страна на животните над пчелите, причинени материални щети и увредени кошери. Според тях животните влизат необезпокоявано в дворовете им и се разправят с имуществото им.

Заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова уточни, че ситуацията е тревожна, а проблемите с мечките са започнали още през април. „ Вече 5 месеца сигналите, които подаваме, се препращат от една институция в друга.

.

 .

Събира се комисия, която описва щетите, но това се случва след набезите. Реални действия до момента не са предприети”, уточни Йозова. Тя добави, че в правомощията на администрацията е единствено да участва в комисията, която се създава.

Заради проблема са изпратени писма до министъра на земеделието и храните и министъра на околната среда с искане за съдействие.