0

В ълци тормозят животновъди в села от Югозападна България. В село Плоски, близо до Сандански, хищниците слизат все по-близо до къщите. А според местните жители набезите ще зачестят със застудяването на времето.

Вълците там са истинска напаст. На фона на всички финансови трудности, местните хора страдат и от внезапни и чести загуби на добитък. И винаги заради хищниците, които дебнат над селото.

"Имах 5 кози, сега остана само една",  жалва се местен жител.

"Има доста вълци, защото тук има овчари, козари. Вечерно време кучетата постоянно лаят, това означава, че има дивеч", добави негов съселянин пред България Он Еър.

В Плоски са безсилни срещу вълците. Каквото и да правят трудно опазват стадата си. 

"Или отрова или гърмене е вариантът, ама отровата е лошо, гърменето също е лошо, но пък и като се развалят стадата на хората... А и човек може да нападне, там накрая и горе вече само възрастни хора живеят. Не съм чул сега да е предвидена хайка", каза притеснен жител на Плоски.

И докато се надяват на помощ от ловджиите, хората със свити сърца броят останалите животни в стадата си.

"Аз не се страхувам, но хората, които са по-възрастни и овчаря колко да е - животно е, всеки може да се страхува. Никой не може да ти даде гаранция, а и те особено когато е мъгла, тогава повече и нападат, защото при мъглата не можеш и да го видиш, не можеш и да го усетиш. И ако нямаш куче и то да те предупреди, не можеш да го разбереш", добавя мъжът.

В Плоски хората разчитат на ловните дружинки да решат проблема с вълците. И дори са готови да обещаят награда за този, който избави селото от нашествието на хищниците.