0

Б ългарите са си купили имоти в 59 държави по света. Недвижимости, собственост на наши сънародници, има на всеки континент без Антарктида.

Сред тях има и къщи или апартаменти на екзотични острови в Карибско море като Аруба, Нидерландски Антили и Британските вирджински острови.

Към края на 2022 г. броят на нашенците, придобили недвижимости зад граница, е 2154, сочат данни, предоставени от НАП на „Телеграф“. 2022 г., е последната, за която има обобщена информация. Декларирането на имотите към края на 2023 г. все още тече. Крайният срок е 30 април.

599 от деклариралите имущество зад граница са си купили повече от един имот. А 362 лица са обявили и доходи от наем от имотите си в чужбина.

Съседи

Най-много са българите, придобили имоти в съседна Гърция, където много нашенци в последните години си купиха ваканционни къщи и апартаменти. Немалко от тях ги отдават под наем през летния сезон. Броят на гръцките имоти, собственост на наши сънародници, е 2184. От отдаването им под наем българските хазяи са си докарали общо 1 298 894 лева. Това е брутният размер на дохода от имотите в Гърция, деклариран пред НАП за 2022 г. 

На второ място по брой имоти, собственост на българи, е Германия. Наши сънародници са обявили пред НАП притежавани там 171 къщи или апартаменти. От отдаването им под наем сънародниците ни са си докарали внушителната сума от 2 227 594 лева през 2022-а.

На трето място по брой имоти на българи е Испания със 159 къщи или апартаменти. От отдаването на испанските си недвижимости под наем нашенците са получили 1 182 091 лева.

Австрия също е предпочитана страна от българите за инвестиция в имоти. Наши сънародници са декларирали, че притежават 113 недвижимости в тази държава. От наеми българските им собственици са си докарали 572 973 лева.

И Великобритания е харесвано място за покупка на имот от българите. Наши сънародници са декларирали, че притежават 100 имота на Острова. От наеми са припечелили 1 239 388 лева.

Дубай

Въпреки че Дубай в последните години стана предпочитано място за екскурзия или покупка на имот, едва 29 българи са обявили официално пред НАП, че са се сдобили с къщи или апартаменти в Обединените арабски емирства. Доходите от отдаване под наем на тези недвижимости са 398 719 лева.

Макар и малко, има и българи, инвестирали в имот на екзотични острови. За тези, които могат да си го позволят, предпочитаното място са острови в Карибско море. В Аруба има 7 имота, собственост на българи. Доходите от отдаването им под наем възлизат на 101 811 лева за 2022-а. В Доминиканската република има четири имота на българи. За тях не са декларирани доходи от наем. На Британските Вирджински острови са обявени два имота на наши сънародници, а на Нидерландските Антили – един. Също по един имот на българи има във Френска Гвиана в Южна Америка и в Панама.

Азия

Друга екзотична дестинация, която се радва на голям интерес от българите, е Тайланд. Макар много нашенци вече да са ходили на екскурзия там, имотите на наши сънародници в тази азиатска държава официално са само три.

Имоти на българи има и на Африканския континент – в Мозамбик и Етиопия са по един, в Египет – два. Този в Етиопия е докарал на собственика си 64 457 лева от наеми.

Българи имат и четири имота в далечна Австралия, а в Япония – един.

НАП: Знаем и за укритите, обявете ги

Националната агенция за приходите знае и за имотите на българите зад граница и получените от тях наеми, дори собствениците им да не са ги обявили официално пред родните данъчни власти. НАП получава информация за тях по линия на автоматичния обмен с останалите държави - членки на Евросъюза. Когато получи такива данни, приходното ведомство ги съпоставя с това, което собственикът официално е декларирал. Ако той е пропуснал да обяви имота си, НАП предпочита първо да му се обади и да го покани да си пусне коригираща декларация. Ако не го направи, едва тогава следва по-строгата мярка – проверка, която обаче може да прерасне и в ревизия, ако се установят данни за укриване на задължения.

Съгласно данъчното законодателство всяко местно физическо лице трябва да декларира придобитите през данъчната година доходи от наем от източник в чужбина в годишната си данъчна декларация. Пак там, в приложение 8, трябва само информативно да посочи къде е притежаваното имущество, вида му, датата на закупуване и адреса.

Държава Декларирани имоти Държава Декларирани имоти Държава Декларирани имоти Държава Декларирани имоти Държава Декларирани имоти Държава Декларирани имоти
Австралия 4 Гиана (Фр.) 1 Ирландия 10 РС Македония 18 Полша 38 Финландия 3
Австрия 113 Грузия 1 Испания 159 Малта 4 Португалия 11 Франция 73
Аржентина 2 Гърция 2184 Италия 92 Мозамбик 1 Румъния 8 Хърватска 12
Армения 2 Дания 1 Казахстан 12 Молдова 15 Русия 46 Черна гора 6
Аруба 7 Доминиканска република 4 Канада 1 Монако 1 САЩ 27 Чехия 18
Белгия 42 Египет 2 Кипър 10 Нидерландия 12 Сърбия 20 Швейцария 10
Босна и Херцеговина 2 Естония 3 Латвия 7 Нидерландски Антили 1 Тайланд 3 Швеция 1
Бразилия 4 Етиопия 1 Ливан 1 Норвегия 8 Турция 25 Япония 1
Вирджински острови (Брит.) 2 Израел 13 Литва 2 Обединени арабски емирства 29 Украйна 40    
Германия 171 Индия 5 Люксембург 1 Панама 2 Унгария 4    

* Забележка: Не може да бъде предоставен с точност броят на имотите, тъй като един имот може да бъде деклариран от повече от едно лице със съответни идеални части.