0

Б ъдещите шахматни надежди, близнаците Ния и Нико, матираха наред на турнир в Чехия, похвалиха се родителите им пред „Телеграф“.

Успехите бяха регистрирани на завършилия наскоро европейски турнир в курортния град Рожнов под Радхощем от 10-годишните казанлъчани Ния и Никола Малчеви. Доказали са се като едни от най-добрите по шах деца в Европа, казват специалисти. „Буйни в добрия смисъл – палави, активни. Интересуват се от всичко. Нико си пада по футбола, доскоро даже тренираше. Ния също е спортна натура. Трудят се, стараят се. Успехът им не е случаен, заслужен е“, накратко описва близнаците гросмайстор Красимир Русев, който ги тренира от 6-годишни.

Лаври

След супер оспорваните двубои Ния завоюва титлата в своята възрастова група сред момичетата и спечели звание кандидат-майстор при жените. Брат й Никола стана шести в смесеното класиране. Така момченцето повиши със 100 точки своя FIDE рейтинг, грабвайки и награда за най-добра партия. Не на последно място в личните си успехи той гордо е вписал и победа над сестра си в смесените двубои. „Преди европейското си мислех, че ще стана първа и така се случи“, сподели за „Телеграф“ Ния в типичен за нея стил без излишна скромност. Нико довери, че също е постигнал целта си – пето или шесто място в смесеното класиране.

Талантливите близнаци сега гледат към още по-труден турнир в Прага, където пак очакват победи. „Няма да им е лесно, предстоящото първенство е по-силно от предишното“, прогнозира треньорът им. „Миналият турнир бе по-ограничен като обхват от голямото европейско в Прага. Има много силни шахматни държави като Армения, Азербайджан, Грузия, Украйна – които ще се включат сега“, обясни Краси Русев.

Нагорещяване

Ния и Нико са едва 4-годишни, когато татко им ги въодушевява за шаха – сина, после и щерката. „Баща ни носеше шахове да играем. Първо брат ми започна да се занимава, после аз се запалих“, осветлява малката гросмайсторка. Дали шахматът е трудна игра? „Зависи с кого се състезаваш – с хората над 1700 рейтинг е нормално, с над 2000 – трудно, под 1700 – лесно. Рейтингът показва силата на играта“, описва Нико.

„Баща им им показа как се движат фигурите. Не бяха като другите деца, да ги разпиляват, просто започнаха да играят. Първо записах Никола при Петранка Драганова в нейния шахматен клуб „Казанлък 21“. Тя все ме ръчкаше: „Абе дай да опитаме и с Ния. Виждам, че е много сериозна и концентрирана.“ Така започнаха да тренират заедно“, разказва с обич и през смях майката на хлапетата Айтен Мустафова.

Подготовка

Две години близнаците изкарали при г-жа Драганова. След това родителите им решили, че е време да потърсят гросмайстор и ги поел Краси Русев. Ния и Нико са от малкото български деца, с които треньорът им работи – занимава се предимно с чужденци. Неотдавна с негови колеги направили шах клуб в Казанлък – най-вече за да има къде да играят Ния и Нико. „Засега се занимават сериозно, не го правят като хоби – отделят доста време, ходят по турнири. Все още обаче са много малки да се каже дали шахът ще им е професия или хоби“, анализира Краси. „Първото им състезание беше на 5-годишна възраст, Никола получи награда за най-малък участник в републиканско първенство. Много пътуваме по турнири – всеки месец, че и по-често“, разкрива Алтен.

Различни

Съвсем различни са, нищо че са близнаци и имат една и съща страст - шахмата. „Ния обикновено си поставя по-високи цели. Притежава повече качества на боец на дъската – по-добре се контролира при загуба, умее да владее емоциите си. Нико е по-талантливият чисто шахматно. При него проблемите са психологически – примерно, като го бият, започва да играе по-слабо. Ако го притиснат и губи, бързо губи увереност. Така че при него зависи много как ще му тръгне играта. Ако е добре, може да играе добре до края - изследва възпитаниците си Краси и допълва: - За Ния няма значение стартът, накрая винаги дава някакъв нормален резултат. Тя е по-концентрирана, той – по-емоционален. Има и надпревара и спортен хъс между тях. За разлика от повечето братя и сестри, които, като играят един срещу друг, завършват с реми, Ния и Нико винаги се борят. Ето сега, на първенството, Нико би Ния“, илюстрира треньорът им.

„На Нико логическата му мисъл тече като водопад. Умее да решава логични задачи от раз. Математика, информатика – там му е силата. Ния предпочита да наблюдава, да разказва“, анализира майката близнаците си. И двамата обожават да четат – почти цялата поредица за Хари Потър вече е прочетена.