1

 

На заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) в четвъртък се очаква да бъдат определени тримата митрополити, от които на 30 юни на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит. 

Това нарочно заседание на Светия синод е на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП. Заседанието е свикано, съгласно решението на Светия синод на БПЦ-БП от 19 март 2024 г. след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март.

На заседанието се очаква да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на БПЦ-БП.

Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред. Девет митрополита отговарят на тези условия.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.