0

С лужебният кабинет одобри решение за приемане на доклад на министъра на отбраната относно определяне наличието на основен интерес, във връзка с реализация на услуга за превоз на отбранителни продукти, свързани с изпълнението на международни договори за доставка на самолети F-16 Block 70, радиокомуникационно оборудване, системи за обмен на информация и софтуер за планиране на тактически авиационни мисии, изпълнявани по програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Превозът на отбранителните продукти, свързани с изпълнението на посочените международни договори за доставка на самолети F-16 Block 70, радиокомуникационно оборудване, системи за обмен на информация и софтуер за планиране на тактически авиационни мисии, ще бъде организиран чрез Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA). 

И в момента тя осигурява услуги за транспорт по програмата FMS за Министерството на отбраната на България и други държави членки на НАТО.

В средата на декември от министерството потвърдиха, че България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16.

Вече е започнало и сглобяването на първия изтребител, предназначен за България.