0

Д о 700 делегати чакаме в София в края на май за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от администрацията на Народното събрание за организацията на събитието. Планувано е то да се проведе в зала 3 на НДК от 24 до 27 май.

За тази цел от парламента са заделили близо 379 000 лв. без ДДС. 

Дейностите включват техническо подпомагане на международния секретариат на ПА на НАТО, като за целта трябва да се осигурят асистенти, транспорт, брандиране, изхранването на гостите, културна програма, изработване на презентационни подаръци. 

Лица 

Около 100 човека ще са придружаващите лица - съпрузи, говорители и т.н. Хотелите - общо четири, където ще спят гостите, вече са подбрани. Всички са в близост до НДК. Поради високия формат на форума ще има и засилени мерки за сигурност.

ВИП лицата ще се охраняват от НСО. В сградите ще се влиза през скенери.

По един асистент ще има във всеки от хотелите. Още на летището ще има банери с логото на сбирката. Такива ще се сложат и до рецепциите в хотелите, както и в НДК - на входа, в централното фоайе, в самата зала, както и на фасадата.

Президиумът трябва да е дълъг 6 м. Автобусите, с които ще разхождат делегатите, трябва да са до 10-годишни, с климатик, безплатен wi-fi. Във всеки от тях ще има осигурен преводач с английски и френски.

Подаръци 

Планирана е официална вечеря на 25 май, в останалите дни изхранването ще е на блок маса, включително и на приема на 26 май.

Менюто ще включва салата, предястие, основно, десерт, безалкохолни и вода. Ще има и множество кафе паузи, на които освен топли напитки трябва да се сервират дребни сладки и соленки, сезонни плодове, сандвичи.

По всяка вероятност делегатите ще имат и тур, в който ще могат да разгледат и забележителностите в София. 

Всички ще получават презентационни подаръци - торбичка, книгоразделители с БГ шевица, битови каренца за маса, тефтери.

Сред сувенирите са бурканчета с подправки, с микс от билков чай и такова с мед. Има и козметика - шишенце с розова вода или лавандула. 

В документацията по поръчката има посочени и примерни цени. Един банер излиза около 270 лв., едно пано - между 850 и 1300 лв.

Наемът на един бус е между 700 до 1200 лв. на ден. Вечерята на един човек ще струва около 200 лв., а подаръците - 115 лв.