0

С лед 20-годишно очакване жителите на село Завой, община Тунджа, вече имат своя православен храм, съобщи в социалните мрежи изпълнителният директор на старозагорската УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев.

Той похвали неколцина от хората, които със средства и труд са направили реалност мечтата на местните православни. Проф. Йовчев публикува снимка на двама от дарителите и написа: „Има дни в живота на човек, когато всеки ден е значим. Тези дни остават светлина в душите и спомен за идните поколения. Днес станах свидетел на тези две съкровени за хората и душата неща, а именно- сътворяването на храм в село Завой, община Тунджа. Хората от снимката сътвориха храма на вярата, духовната топлина и съпричастност към ближния. Именно за тях- Валентин Маринов и Петър Петров, е това мое послание. Бъдете здрави, предавайте вашият занаят на последователите след вас, за да има чудесата в живота, наречени вяра, надежда и любов. Бъдете благословени в дните си„

Жители на Завой разказват, че първата копка била направена през далечната  2002 година. Проектът дарил сливенският митрополит Йоаникий, а повечето от жителите се отказали доброволно от компенсации за земите си, за да започне строежът. Поради липса на средства градежът е бил замразен до средата на 2019-а. Тогава младо момиче подема кампания в социалните мрежи и не след дълго пристига огромно по своя размер дарение от 50 000 лв. Средствата предоставя живеещият в Германия Константин Нинов, който няма нищо общо със селото, но останал впечатлен от намеренията и решил да помогне. Над 200 000 лева са събрани в сметката на църковното настоятелство, с 10 000 лева помогнали от дирекция „Вероизповедания“ при МС, 5 000 лева прибавили от митрополията, а от бюджета на община Тунджа закупили камбаната за храма „Покров на светата Богородица“. Освещаването на новата църква е извършено навръх Стефановден от агатополския епископ Йеротей, викарий на сливенската митрополия.