0

 Столичната община постави обществени тоалетни до Паметника на жертвите от бомбардировките над София през 1944 г., намиращ се в градината „Св. Климент Охридски“.

Владимир Христовски

Мястото за почит не само че вече е в близост до съоръжения, където жителите и гостите на града се облекчават, а от другата му страна се намира и информационен тотем, който показва културно-историческите обекти в града. Пред него пък е поставено кошче.

Паркираните тротинетки допълват неподходящата картина.

Ако се погледнат клозетите от различен ъгъл, от една страна те се наслагват върху катедралата, а от другата – върху сградата на Народното събрание.

Владимир Христовски

Реакция

„Телеграф“ потърси за коментар „Мати Болгария“, които стопанисват паметника.

Председателят на организацията д-р Атанас Лозанов заяви, че в понеделник ще пуснат възражение в Столичната община и ще поискат преместване на тоалетните, защото за тях има по-подходящо място.

„Историческата памет на София не е санитарен възел, нито място за запознанства по болни интереси, зловонни ухания и споделени телесни течности без изяснен произход“, коментира д-р Лозанов.

Той добави, че организацията е възмутена от нефелността не само като поведенчески аномалии, но и абсурден израз на бруталната материализация на зловредността, обсебила бъдещето на столицата ни.

Община

От Столичната община заявиха за „Телеграф“, че проектът за изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства в централна градска част на София - Зона 4, е изпълнен по одобрени работни проекти, които са съгласувани с всички инстанции.

Извършено е съгласуване на проекта и с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) при изключително стриктно спазване на всички законови, нормативни разпоредби и правилници.

Владимир Христовски

Местоположението на всички паметници в обхвата на проекта е установено по време на подготовка на проектната документация, уверяват от „Московска“ 33.

„Разполагането на обществените тоалетни е съобразено с възможностите за присъединяване към ВиК мрежата и създадената пешеходна зона около храма“, посочват от Столичната община и уточняват, че за обекта има издадено разрешение за ползване от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).