0

М инистерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предупреди за разпространяване на зловреден имейл със subject (тема): „RE: Информационно бюро“ от електронна поща със следния имейл адрес: andrei.tsekov@mrrb.government.bg.

Става въпрос за фалшив имейл от името на министър Андрей Цеков, съобщиха от ведомството. За проблема министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков информира Министерския съвет, всички министерства и общини. Сигнал е подаден и до Държавната агенция „Национална сигурност“ и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Експертите по киберсигурност в МРРБ предупреждават да не се отваря имейл от този адресат.

В началото на месеца от Министерския съвет съобщиха, че се разпространява манипулирано видео с лицето и гласа на премиера Николай Денков. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема.

За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия, предупредиха от кабинета и призоваха гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления.