0

Д ълго чаканото и рекламирано известяване за извънредни ситуации BG-Аlert, не стигна до всички.

БЕЗ ПАНИКА: Изпращат спешни съобщения на телефона ни!

Беше обявено, че тестът ще се извърши в четвъртък, в продължение на половин час – от 13 до 13.30 часа.  Специалното съобщение трябваше да бъде разпространено до мобилните телефони в цялата страна. Масово обаче хората не са получили съобщение от BG-Alert, на края се оказва, че са виновните самите те.

.

 .
Screenshot/Glasnews

В почти всички медии предупреждаваха населението за въпросния тест, за да няма паника у хората. То няма не само паника - няма никакъв тестов сигнал за извънредна ситуация.

В социалните мрежи заваляха подигравки, а потребители признаха, че наистина не са получили такова съобщение. Е, имаше и изключения.пише Glasnews.

Нелепото е, че самото сигнализиране е било без звук, което е един от основните му начини на сигнализация и то без хората да са настройвали устройството си по този начин (на безшумен режим).

"Само съобщение получих. Но са ми изключени звуците. Въпреки че би следвало да има звук...", сподели Красимира Савова.

"Моят с включен звук и пак само съобщение без никаква сигнализация", посочи Л. Димитрова.

Официално - тестът не е бил успешен при хиляди българи заради настройките на телефоните им.

"Най-вероятно заради изключени тестовите сигнали.

Още преди дни от МВР припомниха, че тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите, информира пък NOVA. Още преди дни от МВР припомниха, че тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани или деактивирани от потребителите през настройките на известията, припомня медията.

Screenshot/NOVA

Тестът трябваше да се проведе в продължение на половин час – от 13 до 13.30 часа.  До мобилните телефони в цялата страна трябваше да бъде разпространено специалното съобщение.

Съобщението съдържа текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство е еднократно, като може да бъде съпроводено от специфичен звук и/или вибрация, в зависимост от персоналните потребителски настройки.

Националният тест бе отложен на 1 октомври, тъй като това съвпадна с началото на военната операция на израелската армия в Ливан.

НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ: Тестват системата за ранно предупреждение и BG-ALERT

ВНИМАНИЕ: Правят нов тест на системата BG-Alert!

Тогава бе преценено, че трябва да се избегне допълнително напрежение сред гражданите заради ситуацията в Близкия Изток, уточнява изданието.