0

С толичният общинския съвет пак увисна без председател.

Дейността му остава блокирана, след като не бе постигнато разбирателство след днешната среща по покана на кмета Васил Терзиев.

Ситуацията остава патова, след като и заседанието, планувано за 11 януари, четвъртък, също ще бъде отложено, става ясно от информация на БНТ.

На днешната среща в кабинета на кмета Васил Терзиев присъстваха представители на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София", Вили Лилков от "Синя София", Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Карлос Контрера от ВМРО. Групата на ГЕРБ-СДС не беше поканена, а от БСП отказаха да дойдат.

Преди началото на преговорите се заговори за ротационно председателство на съвета за срок от една година . Конкретните имена,спрягани за председателския пост: Иван Таков от БСП, Вили Лилков иБорис Бонев на практика не са били коментирани.

"Аз заявих, че няма да бъда председател и моето има беше изнесено предварително без консултации. Ако имах такива намерения нямаше да влизам в ролята на парламентьор. Това, което обаче е ясно е, че до края на месеца кмета ще внесе предложение за бюджет и до тогава ние трябва да бъдем готови с постоянните комисии", заяви Вили Лилков, общински съветник от "Синя София".

В опит да се намери работеща формула се е търсил широк консенсус с предложението членовете на общинските комисии да бъдат разпределени пропорционално на общинските съветници от различните групи.

Позиция по казуса изрази Карлос Контрера от ВМРО: "Политическата ситуация в момента е такава, че много трудно може да бъде сформирано мнозинство, тоест ние трябва да гоним краткосрочната цел съвета да заработи, да се конструират комисиите и да стигнем до бюджета".

"Ако някой си мисли , че можем да ходим на предсрочни избори, просто да забрави, това ще бъде много тежко петно върху общински съвет и затова ще направим всичко възможно той да заработи", допълни още Вили Лилков.

На планираното за четвъртък заседание ще се гласува само неговото отлагане за 25-и януари.