0

Д нес е последният свеж летен ден, а в неделя започва взривно затопляне, което ще донесе дъха на Сахара, прогнозира климатологът Георги Рачев.  Според него в следващите 2 седмици до към 20 юли ни чака много горещо време. 

В четвъртък и петък в Дунавската равнина и Горнотракийската низина температурите ще достигнат 40-41 градуса. 

Според Георги Рачев не е изключено жегите да продължат до края на юли и да се преместят през август. Минималните температури ще останат много високи, а половин България ще отчита влажни тропични нощи. Живакът през нощта ще достига 19-23 градуса, а на обяд ще се движи между 33-38 градуса.

Малко по-свежо ще е край морето, но и там термометърът ще се покачи до 30-32 градуса. Температурата на водата е 24-25 градуса, но ще стигне скоро 26 градуса.

Климатологът предупреди, че ще има високо изпарение и горещините ще се понасят по-трудно, затова дори и край морето да се седи под чадъра или на сянка. Малко по-добре ще е в планините, където също ще е топло, но по-свежо. Очаква се на връх Мусала живакът да се движи между 12-15 градуса, а на язовирите  и в планините да е между 25-30 градуса.