0

Н ад 500 души от страната ще се хванат ръка за ръка и ще тропнат хорце на площад Централен в Пловдив. Това ще стане на 10 септември, а началото на грандиозната фолклорна проява е от 17 ч.

Три часа танци на открито и много емоции обещават организаторите. За пръв път всички неделни мегдани от София, Пловдив, Пазарджик, Казанлък, Стара Загора, Велинград, Смолян и Видин се събират на едно място, за да разкършат снага. Само от София с организиран автобус и личен транспорт се очаква да дойдат над 150 човека.

Ротация

„Идеята е да се събираме един път годишно заедно, но в различен град. Така или иначе сме заедно всяка неделя по едно и също време по мегданите. Сега. И ръка за ръка! Всеки, който желае, е добре дошъл!“, каза пред „Телеграф“ Цветомир Христов, организатор на инициативата „Неделно хоро“ в столицата.

„Българският фолклор и традиции са над всичко и политически необвързани. Нека се види как хора с различни лични и политически възгледи можем да се обединим ръка за ръка на фона на цялото разделение в България“, каза още Христов.

Култура

Както „Телеграф“ писа, преди няколко месеца Христов поиска „Неделно хоро“ да бъде вписано като културномасово мероприятие в календара на София. Това предложение се роди, след като организации за авторски права погнаха ентусиастите да тропат народни танци в пространството пред Централна баня и на други места в столицата, да си плащат за музиката, с която озвучават мероприятията. Искаха им по 100 лева на мероприятие, въпреки че те се озвучават с любителска техника и с музика за свободно ползване в YouTube, а от инициативата не се печели.