0

С викове "Тук не е Москва" се проведе протест пред сградата на президентството. Демонстрацията бе за запазване на парламентаризма в страната. На същото място се проведе и протест "България е с Украйна" и "Не на Рашизма".

Булфото

Булфото

Поводът за недоволството бе острият тон на президента към ПП-ДБ по време на връчването на втория мандат за съставяне на кабинет.

Булфото

Булфото

Депутати от "Продължаваме промяната" също присъстваха. Сред тях Даниел Лорер и съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев.

Булфото

"Вярвам в истинското правосъдие, но това правосъдие не трябва да е бухалка". Така Кирил Петков коментира въпроса за поискания от прокуратурата имунитет на Бойко Борисов.

Асен Василев заяви, че в момента сме на кръстопът и се спуска нова "Желязна завеса" в Европа:

"Нова "Желязна завеса", която разделя Европа на две. Европа - свободна, демократична, просперираща или Европа на бившия СССР. И място на държави, които искат да стоят на оградата няма. Трябва да изберем и решим какъв е българският национален интерес. Да сме в просперираща, свободна и демократична Европа или да се върнем обратно в Съветския съюз", каза още той.

Протестиращи носеха знамена на България, на Европейския съюз и на Украйна.

Булфото

Организаторите на мероприятието са несъгласни с действията на президента. Според тях, той отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските интереси. Те пишат, че няма да позволят да се превърнем в Беларус.

След като изразиха недоволството пред президентството, протестиращите преминаха по жълтите павета и стигнаха до "Орлов мост". Демонстрантите се спряха пред сградата на Народното събрание с искане народните представители да стартират процедура за импийчмънт на президента Румен Радев.

По-рано днес от "Продължаваме Промяната" подкрепиха протеста и призоваха всички, които могат да дойдат пред президентството.

Очаква се утре в 8 часа да има и контрапротест пред Народното събрание.