0

Г раждани се събраха на протест срещу евентуално връщане на доставките от „Газпром“. Протестът, който е под надслов „България - независима от "Газпром", се организира от "Демократична България" (ДБ) в социалната мрежа. 

На площада при президентството участниците в протеста скандираха: „Оставка“, „Мафията вън!“ и „Тук не е Москва“. Протестиращите носеха плакати срещу "Газпром", българското знаме и знамето на ЕС. В протеста се включиха народни представители от ДБ. 

С всички свои действия до момента служебният кабинет показва, че сменя геополитическата посока на България и ни води към зависимост от “Газпром”, саботирайки енергийната диверсификация на страната, се посочва в анонса за протестните действия в социалната мрежа. "Най-ценното нещо, постигнато от кабинета "Петков", е скъсването на отношенията с "Газпром". Г-н Радев, в момента не можем да ви махнем, имате два месеца , в които да кукловодите едно служебно правителство", заяви един от ораторите от трибуната на протеста, след което последваха скандирания: "Долу Радев!" 

В момента е много важно да не допуснем това правителство да взима предателско решение за България, настояха протестиращите на площада. Мартин Димитров, депутат от ДБ в 47-ото НС, заяви от трибуната, че "това е нашата държава и не може повече едни и същи хора да ни връщат назад". Време е да продължим напред, цяла Европа търси алтернативен газ и на фона на това България започва да се връща назад. Бяхме най-зависимите от руски газ и те искат да ни върнат точно там, каза той.