0

Г раждани се събраха на протест пред сградата на Столична община заради сеч на дървета в Борисовата градина. 

Те носеха плакати с надписи: „Гарантиран широк обществен достъп до къпалнята „Мария Луиза“ чрез изкупуване или отчуждаване“, „Възстановяване на първоначалните функции на обектите в Борисовата градина“ и други.

БТА

БТА

За БТА независимият общински съветник Борис Бонев каза, че протестът се организира от гражданската група „Да спасим Борисовата градина“. Самият факт, че в най-важния, най-централния, най-стария и защитен от закона парк на София се допусна такова варварско отношение към дърветата показва, че институции дори в центъра на София няма, коментира той. 

Бонев каза, че настояват за налагане глоба на хората, които са допуснали незаконното изрязване на дървета, както и да не се случват спа центрове, хотели и други подобни строежи в Борисовата градина. 

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев е поискал кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е издал разрешението за премахване на дървета в парк „Борисова градина“, както и целият Съвет на директорите на дружеството, собственик на имота - Акционерно дружество "Парк Мария Луиза" АД, да се явят на днешното заседание на СОС, за да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята "Мария Луиза". 

БТА

Кметът пред СОС: Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дърветата

БТА

Абсолютно незаконно, без позволение, бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина, каза кметът Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС).

Тя посочи, че на 1 февруари сме осъмнали с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", което е "брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина".

По думите ѝ миналата сряда собственикът на терена на къпалнята си е позволил да прочисти част от имота, без да се интересува от ред и правила. Затова и без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лв. на собственика на дружеството "Парк Мария Луиза", обясни Фандъкова.

Тя добави, че е получила сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от директора на общинското предприятие "Паркове и градини" Милена Васева. Нейните служители работят в съседство по почистване на терена, който присъединихме заедно с г-н Трайков към парка, допълни кметът и посочи, че веднага е разпоредила на директора на дирекция "Зелени системи" да отидат на място и да направят проверка, като е бил извикан и екологът на район "Средец", на чиято територията попада теренът.

До ранния следобед те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена, каза Фандъкова и обясни, че по-късно на база на картотеката на дървета е установен и точния брой на дърветата - 28.

Колегите от дирекция "Зелена система" установиха, че на 26 януари 2023 г. район "Средец" е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен, отбеляза Фандъкова. Става дума за подробно описани в експертната оценка към заповедта пет иглолистни дървета, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция "Зелена система" обаче е устанолила, че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ. На място те са дали указание на работниците да преустановят всякаква дейност по изсичане, обясни Фандъкова.

Кметът съобщи, че вечерта на 1 срещу 2 февруари Васева е отишла отново на място, заради съмнения, че сечта продължава, като на място през нощта е дошъл и представител на район "Средец". Заради съмнения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави периодично обходи около терена през нощта и това продължи и в следващите дни, обясни Фандъкова.

Сутринта на 2 февруари г-жа Васева ме информира, че на частния терен отново има машини и започнахме втора проверка в частта на терена към алея "Яворов", съобщи кметът. В нея по мое разпореждане се включи и директорът на дирекция "Общински строителен контрол" г-н Цветан Тодоров, каза Фандъкова и обясни, че неговите екипи са констатирали както отрязани дървета и клони, така и изкопни дейности, коловози от тежка техника и дейности по подравняване на терена, по думите ѝ, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета.

Затова подадохме сигнал до СДВР и прокуратурата, които да предприемат мерки в тяхната компетентност, обясни Фандъкова. Тя посочи, че до края на деня е бил изготвен акта за административно нарушение и писмото, с което са информирали дружеството, че негов представител трябва да получи акта и налагане на санкцията.

Без никакви колебания налагам най-тежката по закон санкция, защото в този случай става дума за умишлено погазване на правилата и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 г. е Резерват на градинско-парковото изкуство, заяви още кметът.