0

М ечка предизвика смут сред жителите на габровското село Стоевци. В публикация във Фейсбук се посочва, че дивото животно е навлезнало за пореден път при хората в селото. 

Твърди се, че всяка вечер мечката навлиза в имота на Гатьо Гатев. Дивото животно нанася сериозни щети и унищожава плодни дървета в имота. Хората от съседните обитаеми имоти са силно притеснени.

"Очакванията да бъдат взети предпазни мерки след сигнали до различни институции на този етап са напразни. Няма никаква ответна реакция", пишат във Фейсбук страницата на село Стоевци. 

„За пети път има подобни набези, възможно е да не става въпрос за една и съща мечка”, заяви кметът на Стоевци Петко Червенски. Той посочи, че 11 плодни дървета и 8 кошера са напълно унищожени. "Получавам безброй сигнали от жители, които се страхуват да отидат до овощните си градини", казва още Червенски. 

Изработен е механизъм за реакция в такива ситуации, който предвижда работна група от експерти в областта на лова, ветеринарномедицинската дейност и местната власт, да реагира при сигнали за поява на мечка в населените места и да установява дали има заплаха за хората или щети. След което в тези случаи да уведомява отговорните институции – Регионалната инспекция по околната среда и водите и Регионалната дирекция на горите.