0

П арламентарната комисия по отбрана подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г.

"Въоръжените сили в сегашното им състояние могат да гарантират суверенитета и териториалната цялост, благодарение на колективната отбрана, в рамките на която се отбранява нашата страна. Съюзните способности попълват това, което на нас не ни достига, а то е доста чувствително", каза пред депутатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Според него най-големият проблем на Въоръжените сили става окомплектоването на мирновременните формирования, но и на военновременните формирования. 

"Няколко са държавите в света, които могат да гарантират сами своя суверенитет и териториална сигурност", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Без военен парад на Деня на храбростта и българската армия

"Докато я има Българската армия, тя ще прави всичко възможно да гарантира суверенитета и териториалната цялост на България, каза той. Дали ще го правим с ограничения, дали ще го правим със затруднения зависи от моментното състояние, от ресурсното осигуряване на Българската армия", посочи адмиралът, предаде БТА.

В Доклада се посочва, че некомплектът от военнослужещи е над 20%, налага се предприемането на спешни законодателни мерки за резерва, чрез които да се създадат условия за подготовка на запаса в мирно време, а нивото на разходи за отбрана от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) е недостатъчно.

В документа се посочва и нуждата да бъде иницииран обществен дебат относно възможностите за въвеждане на форми на задължителна военна подготовка на гражданите.