0

Ч аст от политиците притежавали неподозирани таланти в изкуството. Оказва се, че Делян Добев, Асен Василев и Атанас Атанасов са пеели в хор. Техният музикален педагог и диригент Стефка Младенова заяви пред БНР, че "те са от различни партии, но това няма никакво значение в онези времена, защото много често те пееха рамо до рамо. 

"Не съм смятала, че ще тръгнат да се занимават с политика, но винаги съм смятала, че те ще се стараят да се представят където и да е по най-добрия начин. Бяха съвестни, старателни, отговорни".

Асен Василев се е интересувал повече от класика. Прекрасно се справяше с църковно-славянска музика, сподели учителката му. Делян Добрев е пял всичко заедно с хора.

На Стефка Младенова никак не й харесват ожесточените дебати между тях, но не ги вижда и не успява да им го каже. Според нея с по-добронамерен тон нещата се решават по-добре.

В гимназията ни учеха как да станем активни граждани, как да вярваме, че можем да постигнем нещата, как да се борим, как да работим в екип, спомня си Асен Василев.

"Освен солидната подготовка, чисто академична, получихме и подготовка за живота". Според него "много хора пеят фалшиво, защото мислят само за себе си".

Насила стават добрите неща в България, вместо да се стремим към тях и да стават лесно, смята Асен Василев.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ - Мария Габриел била сред най-добрите танцьорки. 

Само на 3 години тя вече била част от танцовия състав "Чебурашка". Ръководителката Любка Шопова си спомня как я е поела в детската градина и веднага се впечатлила от нейната любознателност.

"Мария грабваше вниманието на публиката и журито със своята пластичност и артистичност. За нея казваха, че се откроява като хубаво цвете в целия букет на концерта. Тя бе перфектна във всяко отношение – общителна, скромна, без претенции за каквото и да било", разказа Шопова пред БНР.

След като напуснала „Чебурашка“ и родния Хаджидимово, Мария Габриел винаги се интересувала какво се случва със състава и от какво има нужда. Дори обещала да заведе танцьорите в Брюксел, но пандемията попречила. Пак заради нея не успяла да се върне за последния юбилеен концерт. Сега в Хаджидимово с интерес следят политическата ситуация в София.