0

Т апа на Калотина изнерви шофьорите. Стълпотворението е заради невръчени глоби от Пътна полиция, които се раздават при напускане територията на България, видя репортер на "Телеграф". 

Стълпотворението на границата със Сърбия заради невръчени глоби от Пътна полиция.

 Стълпотворението на границата със Сърбия заради невръчени глоби от Пътна полиция.
БГНЕС

От началото на декември има разпореждане, което задължава Гранична полиция при проверка на документите на шофьори и пътници да връчва и фишове за глоби, ако се появят в системата, че има невръчени такива.

Опашки

Това естествено води до образуване на опашки по границата. През уикенда на ГКПП Калотина се бе образувала голяма колона от чакащи, тъй като хората допълнително се проверяват за глоби. Въпреки че работеха няколко гишета, униформените не смогваха да се справят бързо с проверка на документите и наред с това и допълнителна проверка за наличие на фишове и съответно тяхното връчване. Така някои чакаха по час – час и нещо, за да преминат в Сърбия.

Тези действия на МВР по границата бяха силно критикувани и от гражданите, и от омбудсмана, и от съда. Това принуди вътрешното ведомство негласно да се откаже от тази практика през последните повече от две години. 

Сега обаче се оказа, че практиката отново е върната, а гранични полицаи признаха неофициално пред "Телеграф", че причината е настояване от страна на Министерството на финансите.

За целта в Правилника за устройството и дейността на МВР е добавена точка, която дава правомощия на служителите на Гранична полиция, осъществяващи гранични проверки на ГКПП, да извършват проверка за невръчени електронни фишове и да ги връчват на място на водачите и пътниците в автомобила, ако също "светнат" в системата на МВР, че са се провинили някъде във времето зад волана, но не са били санкционирани.

Задържане

Шофьори, пътуващи към Сърбия, се оплакаха, че гранични служители задържат личната им карта, докато не им връчат наказателно постановление или фиш.

Юристи обясниха за "Телеграф", че тези действия на униформените са в разрез с правилата и отключват една порочна практика, тъй като Законът за движение по пътищата (ЗДвП) не предвижда такова условие. Личният документ може да бъде задържан временно от граничните полицейски служители, но единствено за целите на граничната проверка.

Преди три години Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение, което стопира практиката пътуващите зад граница да бъдат спирани да напускат страната на основание неплатени глоби към КАТ. Досега обаче неколкократно от МВР намират вратички, използвайки подзаконови актове, за да заобикалят съдебното решение. На практика сега от Гранична полиция не възпрепятстват нарушителите на пътя да напускат България, но усилено връчват невръчени фишове в изпълнение на последните указания на властта.