0

С лужебният външен министър Стефан Димитров и министърът на земеделието Кирил Вътев остават на постовете си, докато президентът Румен Радев не издаде указ за освобождаването им. Според конституционалисти конкретен срок това да се случи няма.

СЪТРЕСЕНИЯ: Още един министър аут от поста!

По процедура президентът Румен Радев няма точно определен срок, нито задължение да издаде указа. Дали обаче смяната става след предварително съгласие между кандидата за министър с президента или само с министър-председателя, Конституцията не дава отговор.

„Конституцията дава свобода на президента да откаже, но по стеклите се в последната седмица обстоятелства, според мен, Радев ще прехвърли изцяло отговорността за смяната на министъра на министър-председателя”, заяви преподавателят по конституционно право Наталия Киселова, предава NOVA.

„По-интересното е ако президентът откаже да издаде този указ. Тогава сме изправени пред поредното предизвикателство, свързано с промените в Конституцията, което не дава отговор на въпроса какво става в една такава ситуация. Тъй като реално няма орган, който може да направи тази промяна”, подчерта директорът на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков.

Според Димитър Марков не са обмислени всички проблемни хипотези, които могат да се развият. „Имаме служебно правителство и действащ парламент, което поставя една поредица последващи въпроси. Всъщност каква е ролята на действащият парламент спрямо правителство, което функционира, но не е избрано от него. Теоретично този парламент може да поиска вот на недоверие”, допълни той.

Така, докато не бъдат издадени указите за освобождаване на двамата служебни министри Стефан Димитров и Кирил Вътев остават на постовете си.