1

К метовете, или по-точно определени от тях служби също ще могат да слагат камери по пътищата, които да заснемат нарушенията и да записват датата, точния час и регистрационния номер на сгафилия автомобил.

Общините ще могат да прибират 70% от постъпилите глоби за нарушенията, хванати от техните камери.

Проект

Това гласи проект за промени в Закона за движение по пътищата, предложен от група депутати от ГЕРБ, показа проверка на „Телеграф“ на сайта на Народното събрание.

Основната идея на текстовете е да се увеличат правомощията на местната власт по контрола за пътна безопасност, като на общините се дадат много от правомощията на Пътна полиция. Отделно се предлага и пътните полицаи да могат да връчват стари фишове, когато спрат даден автомобил на пътя.

Ако предложенията се приемат, на кметовете ще се дадат правомощия да могат да слагат камери, заснемащи нарушенията по пътищата, които попадат в обхвата на съответната община. Освен това общинските служби по пътна безопасност ще имат право да преместват без знанието на водача неправилно паркирано превозно средство и да го дават на отговорно пазене на предварително оповестено публично място.

Глоби

Друга революционна промяна, която се предлага, е общинските служби за пътна безопасност да могат безплатно да бъркат в националния регистър на МВР на превозните средства. Определени от кмета длъжностни лица пък ще могат да бъркат и в системата на МВР за невръчени фишове. Идеята е, когато гражданин с неплатена глоба дойде за някаква административна услуга в общината, те да могат да му връчат и фиша за направеното от него пътно нарушение.