0

Н а първо четене в пленарна зала депутатите приеха повишаването на глобите за шофиране без книжка. „За да има первенция, трябва да можеш да бъдеш глобен. За момента голяма част от глобите са наложени на чужденци, които са минали транзитно през страната. Депутатите мислят в тази насока как да бъдат събирани тези глоби“. Това коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Според него основният проблем със събирането на глобите в момента е връчването им и затова най-добрият подход е електронното връчване. „Фирмите в НАП предоставят имейл, с който комуникират с държавата. Държавата връчва всичко с имейл. Върви се в тази насока. Всеки гражданин, който иска да получи електронна услуга, предоставя имейл“.

Преди седмица имаше среща в МС, свързана със справянето с пътния травматизъм. Правят се четири нови лаборатории за тестовете за алкохол и наркотици на водачите, като идеята е за седмица да излизат резултатите.

В момента има и хора, които несправедливо страдат от наркотици и техните аналози – тези, които взимат определени лекарства, или са употребили наркотици преди 2-3 седмици”, обясни още Ананиев. „Искаме да има норма за наркотиците, както има и за алкохола. Има 9 или 10 държави в Европа, чийто пример да въведем – прагове, които определят дали си под влияние на наркотици”, добави той.