0

Т ол камерите вече са свързани със системата на КАТ и служителите на реда виждат нарушителите. Това заявиха за „Телеграф“ от пътната агенция, собственик на камерите, чиято основна цел е да следят за електронни винетки и тол такси, но скоро ще засичат и средна скорост от камера до камера. „И в момента данни за скоростта на автомобилите се изпращат към МВР. Те дават информация за движението на автомобили и потенциалните нарушения на скоростта“, казаха от агенцията. Оттам обясниха, че единственото, което остава, за да могат камерите да се използват за административни наказания, е да бъдат сертифицирани от Българския институт по метрология. Проектът вече е на етап замервания и изпитвания на камерите от експерти на БИМ. Информацията бе потвърдена за „Телеграф“ и от МВР.

Според експерти за разлика от радарите на КАТ системата за средна скорост не засича скоростта на движение на автомобилите, а я калкулира. Това става чрез съпоставяне на времевите моменти, в които дадено МПС е снимано от две последователни камери в даден пътен участък. Например, ако две камери са разположени на 50 км една от друга, а ограничението на скоростта в участъка е 140 км/ч, то електронен фиш ще получат собствениците на всички автомобили, преминали разстоянието за по-малко от 21 минути и 25 секунди.

Както „Телеграф“ писа, за да заработи системата, е необходимо и изменение на Закона за движението по пътищата, където към момента не е предвидено КАТ да може да глобява по данни от устройства на други институции. Предстои гласуване на второ четене. Електронният фиш пък ще бъде преработен и вече ще включва две локации и часове на извършване на нарушението – преминаването край първата и край втората камера.