0

Б ългарските съдебни изпълнители могат да се обръщат директно към гръцките си колеги за връчване на призовки по изпълнителни дела на длъжници, пребиваващи в Гърция.

Трансграничното изпълнение на съдебни актове бе обсъдено на двудневен форум в Гърция от представители на българската Камара на частните съдебни изпълнители и на Гръцката федерация на съдебните изпълнители.

Нашите съдебни изпълнители могат също така да възложат на гръцките си колеги и връчвания на извънсъдебни документи като покани за плащания, предсрочна изискуемост и всякакви други от гражданския оборот, обясни председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. Нашите съдебни изпълнители могат да поискат от гръцките си колеги и да проверят дали български длъжник има имоти в Гърция.

Има гръцки граждани, които са осъдени от гръцки съдилища за парични задължения, но живеят в България. Гръцките съдебни изпълнители могат да възлагат на българските си колеги връчвания както на извънсъдебни документи, частни документи, така и на призовки по изпълнителни дела, които обаче трябва да се адресират до компетентния районен съд по адрес на длъжника, като поискат връчването да се извърши чрез ЧСИ.

Платформи

Вицепрезидентът на Европейския съюз на съдебните изпълнители Илияс Ципрас посочи, че в Гърция съдебните изпълнители имат доста повече права. Затова са готови да съдействат пред властите у нас за разширяване на правомощията на съдебното изпълнение в България. Много е важно да има платформа за трансгранични вземания, за да може да има достъп до имуществото на длъжника, каза още Ципрас.

В Гърция вече съществува платформа за електронно връчване на документи, сподели председателят на Гръцката федерация на съдебните изпълнители Николаос Янис. Имаме достъп да ведомства, за да виждаме информация за длъжници – дали имат автомобил например, а от кадастъра виждаме какво е имотното им състояние и чрез платформата могат да се връчват книжа и да се налагат запори с електронен подпис, каза Янис.

Всеки гръцки гражданин е длъжен да посочи електронен адрес пред властите и това улеснява съдебното изпълнение и не само него. Ако до 24 часа не се получи отговор от връчването по електронен адрес на длъжника, то се прави връчване на книжата по традиционния начин.

Установяване на факти

През тази година в Гърция е приет закон, който разрешава на съдебните изпълнители да установяват факти, след което съставят протокол, който се използва за доказателство в съда. Към този протокол се прилагат снимки и видеозаписи. Процедурата се прилага за документиране на факти при катастрофи, при спорове за некачествено строителство и ремонт, вдигане на шум през нощта от заведения или съседи, откази от свиждане на родител с дете, състояние на имот при предаването между наемател и наемодател, състояние на коли при предаването им между купувач и продавач, състояние на имот при наводнения и други щети между съседи, констатиране на състоянието на получени стоки между фирми и т.н. Най-същественото предимство е, че по този начин се съкращава времето за събиране на доказателства в съда и делата са по-бързи, казаха гръцките съдебни изпълнители. Тази дейност се извършва от съдебните изпълнители и във Франция, Белгия, Нидерландия, Унгария, Румъния и балтийските държави.

Ако и българските съдебни изпълнители имат такова право, съдебната ни система ще бъде сериозно разтоварена, смята Георги Дичев.

Електронните търгове потръгнаха

Една година след старта на електронните търгове у нас вече са приключени 169 с обявяване на купувач. Електронните търгове имат предимства спрямо традиционните, защото всякакви форми и опити за манипулиране на продажбите при тях са невъзможни, тъй като се провеждат в публична онлайн среда, при която участниците нямат информация и контакт помежду си. Това изключва често срещаните договорки между наддавачите в съда, при които се елиминира наддаването и имотите се продават на цени, близки до началните в ущърб както на кредиторите, така и на длъжниците.

Само България без доброволно изпълнение

България е единствената държава в Европа, в която спрямо длъжниците се използват единствено принудителните мерки на съдебно изпълнение, а доброволното изпълнение прави процеса много по-бърз и не толкова скъп за длъжника.

В Сърбия например всички комунални вземания на доставчици за ток, вода и телефон задължително се събират от съдебни изпълнители по реда на доброволното изпълнение. Само ако при него не се постигне резултат, се пристъпва към традиционното принудително изпълнение. Така е и във Франция, Белгия, Нидерландия, Испания, Литва, Люксембург, Румъния, Шотландия, Черна гора, Словения, Испания и Швейцария.