0

О т другата седмица глоби за нарушения на пътя с фиш ще бъдат връчвани и от служители на жандармерията. Униформените в момента приключват обучението си, за да могат при проверки на автомобили да връчват и невръчените глоби и наказателни постановления на провинилите се водачи.

"Всекидневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки както на МПС, така и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери и за административно наказание и съответно, ако има - ще може да се връчи глобата или наказателното постановление", обясни в ефира на бТВ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Спад

Той бе категоричен, че жандармерията е една от структурите, които имат огромен ресурс и той може да се ползва във войната срещу джигитите. МВР отчита 50% ръст на събираемостта на глобите спрямо миналата година, а с включването на още служби тя ще се увеличи над половината. "От момента, когато беше въведена мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които употребяват алкохол или наркотици, имаме спад на установени такива шофьори“, разкри Стоянов. „В резултат на мерките и най-вече с разработването и въвеждането на системата за електронно връчване и активиране на процеса на връчване на място събираемостта се повиши", добави той.

Сила

По данни на МВР 314 автомобила са отнети, а успоредно с това има иззети повече от 2200 автомобила, за които тепърва ще има съдебни процедури по отнемането им. Връчването на глоби по пощата ще се разработи също така, щото изпращането на честитката да се счита за връчено на провинилия се шофьор.  "Ще засилим и третия начин - по пощата. Имаме идеи и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на глобите реално засилва чувството на безнаказаност. Това е двустранен процес. Освен нас ангажимент имат и служителите на пощата. Следва да вземем решението кое как да се случи, но ще е бързо. Абсолютно! Поставено е на масата, така че ще се случи", каза още вътрешният министър. Със събраните от глобите пари ще се закупят още 273 камери за контрол на скоростта, както и патрулни автомобили на КАТ. „Работим и много активно тол камерите да започнат да засичат средна скорост", заключи той.