0

Н аучихме се да живеем с COVID. Вирусът се промени и вече е част от нашето битие. Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Събуди се” по NOVA. „Следва да приемeм това заболяване като част от сезонните вируси”, подчерта тя.

Христова уточни, че отпадането на карантината е предложение на министерството на здравеопазването, взето след интензивно обсъждане в експертните съвети. „COVID е вирус, който налага да си останем вкъщи, за да дадем почивка на организма. Ако искаме да мине бързо е по-добре да си останем у дома”, каза тя. Според нея 5 дни е времето, за което можем да се възстановим напълно. „В момента COVID  е с широко разпространение, платото вече е подминато и случаите намаляват. „Вирусът бавно си отива, за да дойде през пролетта”, каза още Ива Христова.

„В края на месеца се очакват първите случаи на грип. Постепенно те ще се повишат през декември, масовото разпространение ще бъде януари и февруари”, каза тя.

По думите и данните за остри респираторни заболявания показват пикови стойности. „Те са около 2300 на седмица, след като бяха 1900 преди три седмици. Огромният дял сред тях е COVID”, допълни Христова.