0

О бщинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година, съобщават от пресцентъра на партията

 Музеят на социалистическото изкуство ще приюти монумента. В предложението е включено и обявяването на конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството околомонумента.

Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.

Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма "Бунарджик" е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

"Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив, а неговият превес над другите паметници в града показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период", коментира предложението Йоно Чепилски, според когото паметникът “Альоша” се отличава силно от другите паметници в града със своя огромен ръст и мащаб. 

Мястото на паметника следва да бъде преосмислено, става ясно от позицията и на Владимир Славенски от ДСБ - Пловдив. "Ние заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани", заявява той.
Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари.