0

С офтуерът срещу плагиатство, предоставен от Министерството на образованието и науката безплатно на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. При анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тези документи и генерира доклад за открити сходства или заемки. Това стана ясно по време на информационна среща в Минно-геоложкия университет между представители на висшите училища, експерти от министерството и фирмата, разработила системата, съобщиха от просветното ведомство.

"Надявам се, че чрез тази система ще можем да достигнем онези високи стандарти на академична етика, към които всички ние - учените се стремим", подчерта заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата.

"Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това", допълни проф. Чавдарова, цитирана от БТА. 

Зам.-министърът на образованието припомни, че единната система срещу плагиатство в България е въведена миналата година. Софтуерът е купен от МОН и предоставен безплатно на всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет "Св. Климент Охридски".