0

О свен с обиди, политиците започнаха да се замерят и с граждански искове, претендирайки за обезщетения от порядъка на 10 000 до 100 000 лева заради засегнато достойнство.

Дрязгите им от пленарната зала и медийни студия все по-често се пренасят и в съда, показа проверка на „Телеграф“ в регистрите на Софийския градски и Софийския районен съд.

Рекордьор

Рекордьор в това отношение е лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който е завел частичен иск за 50 000 лева от бъдещ такъв за 100 бона срещу бившия си съпартиец Радостин Василев. В момента Василев е депутат от „Продължаваме промяната“, след като през лятото той и още няколко души се отцепиха от ИТН. Лидерът на останалата под 4- процентовата бариера партия се е почувствал наклеветен и обиден от изказване на бившия спортен министър Василев: “Мафията проби ИТН“ по време на пресконференция. Малко преди това Трифонов завел иск за 50 000 лева в СГС и срещу бившия министър-председател Кирил Петков. Повод са думи на Петков „мафия“, „задкулисни играчи“ и „завзета държава“ по време на брифинг по адрес на някогашните си коалиционни партньори ИТН.

Ответно

От ПП също не остават длъжни. Бившият финансов министър и настоящ депутат Асен Василев заведе дело срещу Тошко Йорданов от ИТН. Причината е, че Йорданов го обвини в кражба на интелектуална собственост. Делото е в СГС и в края на септември е спряно, а страните имат 6-месечен срок да решат дали да го възобновят. Тошко Йорданов е ответник и по друго дело - този път заведено от Татяна Дончева. Тя е подала иск за неимуществени вреди пред СРС. Причината е, че се е почуствала унизена и обидена от думи на Йорданов. През миналата година в предаване на БНР той нарекъл тогавашната депутатка „лъжец“, добавяйки „Много често лъже, откровено и нагло“. Дончева се почуствала обидена и от твърдението му „Във Варна е била редена от Маджо“. Районният съд отхвърлил иска, но Дончева обжалва на по- горната инстанция - Софийски градски съд. В момента делото е там. Пак там се пренесе и спорът на бившия министър на културата в правителството на ГЕРБ и настоящ парламентарен шеф Вежди Рашидов и сегашния служебен културен шеф Велислав Минеков. През пролетта СГС се произнесе в полза на Рашидов. Минеков трябва да му изплати малко над 19 000 лева. Да не забравяме и претенцията от 10 000 лева от бъдещ иск за 500 000 лева на експремиера Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради изказвания, свързани с доставките на газ. Събитието беше широко отразено.

И Мирчев от ДБ атакуван за думите си

Срещу Ивайло Мирчев от ДБ има заведени няколко дела, но не от политици. Един от исковете срещу него е от бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той е в размер на 30 000 лева и е заради изказване на Мирчев пред частна телевизия: „Правителството вече се провали по един тест и това е Пламен Георгиев - прословутият човек с терасата, който стана консул във Валенсия“. Думите са от интервю през юни миналата година. Обиден от думи на Мирчев се е почувствал и бизнесменът Александър Сталийски. За тях той претендира за 1000 лева от бъдещ иск за 24 000 лева.

Костадинов от „Възраждане“ се разсърди на критик за „палячо“ и „партенка“

Лидерът на партия „Възраждане“ пък иска обезщетение в размер на 5000 лева от 35- годишен свой критик от Стара Загора, който по време на протест пред Народното събрание миналата година го снимал и качил видеото в интернет. Докато това се случвало, заснемащият видеото нагрубил Костадинов с думите „смешник“, „палячо“, „партенка“ и „боклук“, се твърди в исковата молба.