0

"Наслушахме се на обиди", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента относно преговорите за правителство с ПП-ДБ. "Ние изпратихме преговорен екип. Те идваха по шест, по дванайсет човека. Така не се прави", допълни той.

Борисов обясни също така, че от ПП-ДБ са объркали търпението му и способността му да изслушва с плашливост.

Той заяви, че иска да разясни няколко спекулации. "Малко ретроспекция - от първия ден съм казал тактиката на ПП–ДБ - за външния министър, за червените линии и един официален разговор, който са водили преди няколко месеца в тяхното ръководство", подчерта Борисов.

По думите му той много е искал да има правителство.

"Заради това избрахме преговорен екип. Но не и лидерски срещи, защото трябваше да участвам в едно надговаряне, ако случайно изпусна дума - да излязат и да я развеят по телевизията. Избрахме преговорен екип, който близо 20 дена преговаря по всички точки. През това време чувахме какви ли не обиди с цел да ни сплашат, само че не се плаша толкова лесно, колкото си мислят", допълни той.

За тези, които казват, че не е имало лидерски срещи Бойко Борисов заяви, че „се е срещнал лично с лидерите Асен Василев и Атанас Атанасов в четвъртък и петък“. "В четвъртък на г-н Атанасов му казах, че правя всичко това да се случи. Получих СМС на г-н Василев, благодаря, че се отзова, когато се обадих. Извадих листа и се надявам доблестно да го покажат. Собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава и е най-важния човек в кабинета като компромис за Мария Габриел", заяви още лидерът на ГЕРБ. 

"Собственоръчно зачертах Гаджев и написах Тагарев. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, както искат. Собственоръчно, този министър който ги изобличаваше в стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах да е заместника му - този на електронното управление. Аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорния екип, защото това е лидерството", смята той.   "Казах на Асен Василев, че искам отговорът да е кратък колкото срещата ни - с "да" и "не". Да ми върне листа и да се разправям с моите както мога. 

След катастрофата го чух и той каза, че за вътрешно министерство и електронното управление искат да са други хора. Припомних му, че искам кратък отговор. На ген. Атанасов казах същото, той предложи г-жа Дундакова да стане министър на МВР. Много ясно се изразих днес на срещата с Асен Василев. И ви напомням, нека Калин да сме го избрали заедно с Петков, ПП-ДБ имат трима зам.-министри, главен секретар - 4 възлови фигури в МВР. 

Няма да допусна да се разграждат системите от службите за сигурност и правосъдието, без да бъде дълбоко обмислено", заключи Борисов.  "Сега колегите от ПП-ДБ имат своя шанс, имат огромни възможности, видях червените рози, които дадоха на г-жа Нинова. Знам за личните им отношения с ДПС. Знам и как с "Възраждане" играха срещу нас във Варна. Не ви ли се струва нахално да дойдат и да кажат, че се връщат, всички министри са техни и да им дадем регулаторите и службите, за да управляват", обясни още лидерът на ГЕРБ. 

"Изброих всички лостове, които използвах, всички компромиси. Мария два пъти подред отиде при Денков да му каже, че чупят нещата и с втория мандат нищо няма да се случи. Инат", завърши Борисов.